De la idee la produs inovator pe bază de cătină, sub bagheta unui om de știință

Fermier, contabil, designer, vânzător, dezvoltator, inginer. Toate aceste roluri sunt puse în seama fermierului român, care nu mai are forța de a inova sau de a gândi la nivel strategic, aflat sub povara urgenței activităților curente.

CAE (Centrul de Afaceri pentru Export) își propune să-l degreveze pe antreprenor de această sarcină copleșitoare, aducându-i la îndemână specialiștii care îi vor lăsa energia intactă pentru a face ceea ce știe cel mai bine: să producă.

Așadar, vă prezentăm un studiu de caz despre dezvoltarea unui produs tartinabil pe bază de cătină ecologică pentru Cooperativa BioCăina, ghidat de Dumitru Lazurcă, inginer agronom și cercetător științific, o resursă neprețuită pentru antreprenorii care doresc să dezvolte produse inovatoare sau să exploateze într-un mod inovator plantațiile.

 

CAE (Centrul de Afaceri pentru Export): Ce produs ați dezvoltat în colaborare cu BioCătina?

Dl. Ing. Lazurcă: Solicitarea Cooperativei BioCătina a fost pentru un produs tartinabil din cătină, care sa fie deosebit de ceea ce este pe piaţa specifică actuală, produs care să poată fi protejat de un brevet de invenţie. După o documentare minuţioasă şi discuţii repetate cu mai mulţi membri ai cooperativei referitor la modul de cultivare, recoltare, procesare, depozitare si valorificare actuală a fructelor de cătină certificate ecologic, am propus efectuarea unor cercetări specifice pentru o valorificare superioară a culturilor de cătină prin realizarea mai multor grupe de produse de tipul alimentelor functionale, suplimentelor alimentare etc.

Având însă în vedere volumul mare de lucru şi investiţiile necesare atât pentru partea de cercetare, analize chimice şi definitivarea unor reţete, cât şi pentru construcţia şi amenajarea spaţiilor de producţie şi a echipamentelor de producţie, am decis să etapizăm dezvoltarea reţetelor de produse inovatoare. Pornind de la materiile prime existente (fructe de cătină congelate şi uscate), am realizat mai întâi cateva sortimente din cătină uscată, măcinată şi miere certificată, după care am trecut la realizarea unor sortimente din cătină proaspătă sau congelată şi miere certificată ecologic.

CAE (Centrul de Afaceri pentru Export): De ce este un produs inovator? Ce atuuri are fata de alte produse?

Dl. Ing. Lazurcă: Este un produs innovator, atât prin reţeta de fabricaţie şi de combinare a ingredientelor, cât si prin tehnologiile inovatoare folosite pentru realizarea produsului. Textura şi gustul produsului finit este mult mai placut, metodele de procesare urmărind păstrarea cât mai intactă a componentelor bioactive utile conţinute de materiile prime certificate “bio” folosite (fructele de cătină, mierea de albine). Temperatua de procesare nu depăşeşte 37˚ C şi nu sunt adăugate E-uri, conservanţi sau alte substanţe stabilizatoare. Mai mult, nu se foloseşte pasteurizarea.

CAE (Centrul de Afaceri pentru Export): Ce tehnologii inovatoare ati folosit ?

Dl. Ing. LazurcăObţinerea sucului cu pulpă de cătină prin presarea la rece a fructelor de cătină proaspete, separarea pulpei de cătină de suc prin filtrări şi congelări repetate, dozarea şi omogenizarea ingredientelor sub vid la temperaturi de până la 35-37˚ C. Măcinarea fructelor uscate de cătină, sitarea produsului măcinat, dozarea şi omogenizarea ingredientelor sub vid la temperaturi de până la 35-37˚ C.

CAE (Centrul de Afaceri pentru Export): Ce provocari ati intampinat in dezvoltarea produsului?

Dl. Ing. LazurcăGăsirea unor soluţii de procesare şi obţinerea produselor finite prin adaptarea fazelor de lucru la dotările actuale şi stabilirea echipamentelor necesare pentru realizarea unei  tehnologii neinvazive de procesare a cătinei astfel,  încât să se regăsească în produsul finit bogăţia de substanţe bioactive conţinute în mod natural în ingredientele utilizate.

CAE (Centrul de Afaceri pentru Export): In ce stadiu este obtinerea brevetului de inventie? Este recunoscut numai in Romania sau si in alte zone?

Dl. Ing. LazurcăCererea de brevet este depusă la OSIM Romania şi aşteaptă parcurgerea tuturor etapelor obligatorii necesare până la elibertarea brevetului.

CAE (Centrul de Afaceri pentru Export): In ce cantitate poate fi produs in etapa actuala? Poate tinti un supermarket pentru vanzare sau numai un magazin de specialitate cu o cantitate redusa?

Dl. Ing. LazurcăÎn etapa actuală actuală se pot produce cantităţi mici la producătorii specializaţi (cu un minim de investiţii pentru adaptarea proceselor de producţie), numai pentru magazine specializate pentru suplimentele alimentare sau, de exemplu, pentru pensiuni agroturistice la comanda. Pentru cantități mai mari, necesare penetrării unui lanț de supermarket-uri, sunt necesare investiţii pentru spaţiile de producţie şi depozitare, cât şi pentru echipamentele specifice necesare realizării unui flux tehnologic specific.

CAE (Centrul de Afaceri pentru Export): Ce este nevoie pentru a produce produsul in cantitati industriale?

Dl. Ing. Lazurcă: Este nevoie de investiţii în spaţii de producţie şi echipamente specifice inovatoare de producţie şi de laborator pentru a putea analiza fiecare şarjă de produs, materiile prime folosite, conţinutul în substanţe bioactive din produs şi evoluţia acestora pe perioada de păstrare în vederea stabilirii termenelor de valabilitate.

Având în vedere multitudinea substanţelor bioactive valoroase din fructele, frunzele, scoarţa şi rădăcinile de cătină şi de alţi arbuşti autohtoni, precum cel de afin, coacăz, mur, porumbar, soc, zmeur, etc. se impune continuarea cercetărilor pentru obţinerea unor produse inovatoare de tipul suplimentelor alimentare, alimentelor funcţionale, energizantelor, cosmeticelor, cosmeceuticelor etc., cu adresabilitate specifică, pentru copii, persoane în vârstă, sportivi etc. 

CAE (Centrul de Afaceri pentru Export): Ce perspective considerati ca au producatorii de catina daca nu investesc in dezvoltarea unor produse procesate, chiar inovatoare?

Dl. Ing. Lazurcă: Fără investiţii în tehnologii noi de producţie şi procesare, în spaţii de procesare şi echipamente, producătorii de cătină certificată ecologic se află în situația de a rămâne simpli furnizori de materii prime ieftine pentru procesatorii din alte ţări, de unde vom importa ulterior produsele finite. Însă, investind în climatul economic actual, există riscul ca aceste investiții să nu fie recuperate niciodată fără sprijinul statului, prin intermediul unor subvenţii pentru producţia de fructe sau fonduri pentru investiţii în echipamente şi în cercetare şi nu vor mai putea menţine sau creşte suprafeţele cultivate în prezent.