Prahovenii au impresionat Dubaiul! AFLĂ cu ce produse ne mândrim!

Produsele naturale, bio și eco din România sunt pe placul străinilor. Este concluzia trasă de firmele de profil românești care au ajuns la Dubai, la a 16-a ediție a expoziției Middle East Natural&Organic, în perioada 18-20 noiembrie. În trei zile, cei 23 de expozanți au avut peste 50 de întâlniri de afaceri concrete si au epuizat toate stocurile de mostre. 

Din Prahova, au participat firma Pereco (cu brandul Bioca, producator de sucuri naturale din catina, pudra din catina, ulei din catina) si clusterul Bio Concept Valea Prahovei. Prin intermediul clusterului au fost reprezentate firmele Stan Anca Mădălina PFA (cu brand-urile Flower’s Gold si Forest Honey, cu produse apicole ecologice), MEV Logistic Consulting (cu brand-ul Gradina de Lavandă, produse cosmetice pe bază de lavandă) și Green First Farm (produse pe bază de cătină – pudră de cătină, cătină dezhidratată etc).

”Ai un sentiment de mândrie ca producător, dar și o mândrie ca român, să vezi că standul țării tale este printre cele mai căutate din expoziție. Cred că delegația noastră a impresionat în primul rând prin diversitatea produselor, pe care puține alte standuri o aveau: de la gemuri și sucuri din fructe de pădure la brânză, de la pește la miere, de la suplimente alimentare la cosmetice, de la ulei la vin, toate acreditate la standarde ecologice internaționale. Vizitatorii obișnuiți, dar și oamenii de afaceri experimentați, erau mirați că toată acestă bogăție poate să existe adunată într-un singur loc.” – a declarat unul dintre expozanți, Mădălina Giurescu, președintele BioCătina,  cooperativă agricolă specializată în producția de cătină ecologică, cu o suprafață totală cultivată de 150 hectare.

Prezența României la una dintre cele mai mari expoziții de agricultură ecologică din Orientul Mijlociu, unde s-au întâlnit 250 de producători din întreaga lume, face parte din modulul al II-lea al proiectului “Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România”, care beneficiază de finanțare nerambursabilă elvețiană. ”Este un proiect  pilot în cadrul unui program mai amplu de susținere a sectorului privat românesc, derulat de Contribuția elvețiană prin Programul de cooperare elvețiano-român în perioada 2010-2019, care pleacă de la premiza că producătorii români pot avea succes inclusiv pe piețele dezvoltate, atâta timp cât pornesc la drum cu o strategie de export, cu un brand care să suscite interes și, în același timp, să exprime calitatea produsului lor. Ni s-a confirmat la Dubai că premiza de la care am plecat este corectă, că avem nu doar potențial, ci și realizări care trebuie să fie mai bine cunoscute, pentru a poziționa România printre furnizorii apreciați de produse ecologice”, spune Marian Dobrilă, managerul proiectului.

Vedetele românești nu au fost numai soiurile carpatine de cătină, ”ginseng-ul românesc”, dar și păstrăvul afumat în cobză de cetină ValePutna realizat după o rețetă tradițională, cașcavalul și brânzeturile ecologice Bio Carpathia, uleiurile presate la rece Valahia sau Luna Solai, ori mierea ”manuca românească”. Aici puteti consulta catalogul expozitiei.

Am avut ocazia să discut cu reprezentanți ai unor lanțuri comerciale de renume din Emirate, care au întrebat de ce nu ne promovăm mierea așa cum o face Noua Zeelandă cu acea miere foarte la modă, Manuca, după ce au gustat din mierea noastră din Delta Dunării, cel mai nou pământ al Europei, cu o floră unică. Ei recunosc că acestea sunt lucruri nemaivăzute în Orient și oamenii de aici știu să pună preț pe așa ceva la adevărata lor valoare. Vizita la Dubai mi-a dat încredere că produsele ecologice din România sunt într-adevăr de calitate, trebuie însă intens promovate pentru a-și găsi locul pe masa consumatorului informat arab.” – spune Damian Dragomir, reprezentant al Clusterului BioConcept Valea Prahovei, din cadrul căruia face parte unul dintre apicultorii care obține produse apicole de la 300 de stupi din pădurile din Delta Dunării.

Selecția târgului MENOPE pe lista celor trei târguri internaționale la care vor participa IMM-urile din domeniul agriculturii ecologice în cadrul proiectului se datorează în principal potențialului piețelor bogate din Emiratele Arabe Unite, care se raliază trendului occidental de a consuma alimente sănătoase, certificate ecologic. Piața de alimente și băuturi produse în regim ecologic a regiunii este estimată să depășească 18 miliarde de dolari în 2022, reprezentând o creștere medie de 14% pe an. De notat este că, în virtutea poziției sale binecunoscute de mare centru comercial, Dubaiul este un mare reexportator la nivel global, inclusiv de produse ecologice. Spre exemplu, la vânzarea de ceai este acum pe primul loc în lume.

”Ne bucurăm că ne-am stabilit niște contacte pe piața Emiratelor Arabe Unite, pentru că exportul ne ajută să gestionăm riscul de a produce în sistem ecologic, oferindu-ne expunere pe piețe dezvoltate și către categorii de clienți diferite. Din păcate, deși în continuă creștere, piața internă este încă nepregătită financiar și insuficient informată pentru a aprecia produsele ecologice, care au o valoare ridicată. În primul, trebuie să nu mai asimilăm produsele ecologice celor naturale sau tradiționale și să fim dispuși să oferim un preț just pentru un produs ecologic”, afirmă Felicia Tulai de la Luna Solai, unul dintre producători.

Despre proiectul “Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România”

Proiectul “Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România”, realizat în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, în valoare totala de 181 milioane franci elvețieni, beneficiază de finanțare în valoare de circa 12 milioane de lei, 85% reprezentând contribuția Elveției și 15% cofinanțarea statului român. Acest proiect este realizat de Asocierea Gama Proconsult – TDP Partners – Camera de Comerț și Industrie Prahova – Inpulse Partners.

În data de 7 septembrie 2010, a fost semnat la Berna „Acordul-cadru între Guvernul României și Consiliul Federal Elvețian privind implementarea Programului de cooperare elvețiano-român vizând reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse”. Fondurile au avut ca termen de angajare finalul anului 2014, iar plățile aferente vor putea fi efectuate până la sfârșitul anului 2019.

Sursa: https://prahovaeconomica.eu/2018/12/03/prahovenii-au-impresionat-dubaiul-afla-cu-ce-produse-ne-mandrim/?fbclid=IwAR2etupvhVWdFW25PB3-ozkgRMWl9YkJIihgaxZN50lxg5sufLCRveKe4qs